
                       
                              City of Rancho Cucamonga 
                       BUILDING AND SAFETY SERVICES DEPARTMENT  
                             10500 Civic Center Drive   Rancho Cucamonga, CA 91730 
                                  Tel: (909) 477‐2710   Fax: (909) 477‐2711  www.CityofRC.us 
 
 

RE-ROOFING 

March 2012    1

 
The following are some of the most frequently asked questions by homeowners regarding re-roofs. We hope 
this answers most of your questions. However should you need additional information, please feel free to talk 
to our staff at the Building and Safety and Planning counters, or phone us at the numbers listed above.  
 
Note: Due to recent changes in the California Energy codes, if plywood sheathing is proposed to installed in 
the re-roof permit, radiant barrier plywood sheathing is now required to be installed in all applications.  
 
WHY IS IT IMPORTANT TO BE INFORMED ABOUT ROOFING IN RANCHO CUCAMONGA? 
 
Because of the severe winds native to the Rancho Cucamonga area, and to maintain or improve the quality of 
roofing, the following information is important and applies to all new and replacement roofs. 
 
WHAT APPROVALS FROM RANCHO CUCAMONGA DO I NEED WHEN RE-ROOFING MY HOME? 
 
All re-roofing projects requiring a permit must be approved by the Building and Safety, Planning, and 
Engineering Departments. 
 
WHAT ARE THE RE-ROOFING REQUIREMENTS? 
 

1. All roofs shall be installed per the manufacturer’s high wind resistant specifications and the 
appropriate application tables contained within the most recently adopted California Building Code 
(Chapter 15).  

 
2. All new roofs shall be installed over solid sheathing. 

 
a. Asphalt Composition:  Asphalt composition roofs are to be anchored with a minimum 

of 6 fasteners per shingle. Fasteners shall be long enough to penetrate into the roof 
sheathing a minimum of ¾” or through the thickness of the sheathing whichever is 
less.  

b. Tile:  The heads of all tiles shall be nailed. The noses of all eave course tiles shall be 
fastened with approved clips. All rake tiles shall be nailed with two nails, and the 
noses of all ridge, hip, and rake tiles shall be set in a bead of approved roofer’s 
mastic. In addition, battens shall be provided when required by manufacturer’s 
specifications or Table 1507.3.7. Fasteners shall be long enough to penetrate into the 
roof sheathing a minimum of ¾” or through the thickness of the sheathing, whichever 
is less.  

 
WHAT ABOUT INSPECTIONS? 
 
Inspections are required. For inspection purposes, a sturdy ladder and the inspection card must be present at 
the time of the inspection. Packaging from the roofing material, along with the manufacturer’s high wind 
resistant installation specifications, shall be made available to the inspector. The inspector will look for dry rot, 
termite damage or broken joints. After sheathing is installed the inspector will verify nailing and fastener 
penetration at all areas including eaves. Do not cover any portion until approved by the inspector.  
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DO I HAVE TO USE SPECIAL NAILS OR FASTENERS AND HOW SHOULD THEY BE SPACED?  
 
Roof sheathing shall be secured to the roof structure using 8d common or 6d deformed shank or common 
nails. These fasteners shall be spaced at 6” on center at all panel edges and at 12” on center throughout the 
remainder of the panel.  
 
ARE THERE SPECIAL REQUIREMENTS WHEN RE-ROOFING MY HOME? 
 

• Not more than one (1) overlay of asphalt composition shall be applied over an existing 
asphalt composition roof; 

• Not more than one (1) overlay of asphalt composition shall be applied over wood shingles; 
• New roof covering shall NOT be applied over existing wood shake roofs; 
• All roofing materials must meet a minimum of “Class B” requirements and must be of 

dimensional style per Planning Department requirements; 
• All residential roofs shall be replaced with the same material that was approved with the 

structure’s Design Review or initial approval (tile replaced with tile, asphalt composition 
replaced with asphalt composition, etc) Requests for roofing material other than 
replacement of original/existing material with same material shall require Planning Director 
or Design Review Committee approval. Please contact the Planning Department at 909/477-
2750 for additional information on Design Guidelines.  

 
IS A PERMIT REQUIRED TO PATCH A FEW LEAKS? 
 
Yes, if the repair area exceeds 10% of the total roof area or greater than 100 square feet. 
 
DO I NEED A PERMIT TO RE-ROOF MY HOUSE?  Yes 
 
CAN I OBTAIN OR “PULL” THE BUILDING PERMIT AS AN OWNER BUILDER? 
 
State law allows either the legal property owner or State of California licensed contractor to pull the permit.  
 
WHAT ARE THE REQUIREMENTS FOR A PERMIT ONCE THE PERMIT HAS BEEN ISSUED? 
 
You will need to supply the Building and Safety inspector with the manufacturer installation guide.  
 
I HAVE ASPHALT COMPOSITION ON MY HOME. MAY I RE-ROOF OVER THE EXISTING ASPHALT 
COMPOSITION? 
 
Yes, up to a maximum of one overlay of asphalt composition over the original 
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I HAVE ASPHALT COMPOSITION ON MY HOME AND I WOULD LIKE TO RE-ROOF USING TILE. IS THIS 
ALLOWED? 
 
Yes, provided your roof structure can support the heavier weight of tile. However, you may have to contact the 
Planning Department of go through a Design Review Committee, contact the Planning department at 909/477-
2750 obtain further information.  
 
MAY I INSTALL A DIFFERENT TYPE OF MATERIAL? 
 
Yes, provided your roof structure can support the heavier weight of tile.  
 
 
SPECIAL NOTES FOR RE-ROOFS: 

 
a) A tear-off inspection is required 
b) Roof sheathing inspection is required prior to felt installation. 
c) A final inspection is required.  

 
 
 


